Kiemagro
   

Wie zijn wij?

Historiek van Culivair, dé Mechelse kiemkwekerij

In 2000 richtte Manuel Torres Falcato Simoes als eerste een Vlaams en biologisch kiemgroentenbedrijf op in Schriek, deelgemeente van Heist-op-den-Berg in de Zuiderkempen.

Reeds tijdens zijn landbouwstudies prikkelde hem het uitdokteren van mogelijkheden en probeersels van kiemprocessen met verschillende zaden. Als hobbyist creëerde hij vaak verfrissend originele en verrassend lekkere combinaties.

Later, als voormalig restaurantuitbater van ‘Alfama’ op het Antwerpse Zuid, verwerkte hij succesvol zijn kiemexperimenten op de menukaart. Manuel wist immers als geen ander dat klant én consument dol zijn op lekker, gezond én anders. Kiemagro was ontsproten!

Om zijn proefnemingen te professionaliseren kwam Manuel in contact met lokale Amerikaanse en Scandinavische kiemkwekers. En via het experimenteren met Aziatische productiemethoden verfijnde hij de teeltwijze van het kiemproces naar een groeibodem van water, m.n. hydrocultuur. Zo kiemt elk zaadje in een geoptimaliseerd klimaat door de juiste combinatie van de elementen: zuiver water, warmte en licht. Er wordt dus nooit gebruik gemaakt van teeltaarde, meststoffen of pesticiden tijdens het productieproces.

 

Vandaag

In de zomer van 2009 ging Manuel op verdiende rust. De productieeenheid werd een jaar later verhuisd naar de gemeente Sint-Katelijne-Waver. De transfer van het kiembedrijf ving meerdere vliegen in één klap.

Een eerste grote winst noteerde zich in de betere bereikbaarheid en een winst van de ecologische voetafdruk. Het kiemgroentenbedrijf is de buur geworden van de Mechelse Tuinbouwveiling en van een legio aan gevestigde Groenten- en Fruitdistributeurs.

Een evenwaardig voordeel is dat er nu efficiënter en effectiever gewerkt kan worden in de productieomgeving. Er wordt dagelijks ingezet op het optimaliseren en verbeteren van de interne processen om zo onze productkwaliteit te garanderen.

Met het oog op de toekomst is tot slot de aanwezigheid van uitbreidingscapaciteit een mooi meegenomen voordeel. Want steeds meer mensen ontdekken immers nét dat onze kiemgroenten heerlijk vers groen in elk seizoen zijn!